Home Motivace pro každý den Znáte svůj klíč k rozhodování?
Znáte svůj klíč k rozhodování?

Znáte svůj klíč k rozhodování?

254
0

Stála jsem v Brně na nádraží a zdeptaně hleděla na tabuli odjezdů vlaků. Do dalšího spoje zbývalo půl a do následujícího necelá hodina. Na rameni jsem nesla těžkou tašku s notebookem a volnou rukou svírala kufr velikosti menší rakve. Najednou jsem si nevěděla vůbec rady.

Rozhodování o maličkostech může být svízelné

Byla jsem unavená, cítila jsem hlad a najednou bylo kdovíproč tak těžké přiloudat se k nějakému okénku a koupit si lístek. Svářily se ve mně dva protichůdné pocity: být v pohodlí polstrovaného kupé za dvojnásobnou cenu, ale co nejdříve, nebo se vydat ještě na procházku s obřím kufrem na skřípajících plastových kolečkách a přijet domů o králičí chlup déle, za poloviční cenu a s kávou zdarma k tomu. Okny nádražní budovy svítilo slunko, ale s přibývající hodinou se začínalo ochlazovat. Tíže nutnosti udělat nějakou volbu mě doslova přimrazila k nádražní dlažbě.

Máme nepřeberné množství eventualit

V našem světě musíme dělat stále nějaká rozhodnutí. Moderní doba přináší spoustu možností, objímá nás náručí plnou informací, zboží, příležitostí a výzev. Jsme v zajetí mnohosti, prosperity a luxusu, kterého nedosahovali ani středověcí vladaři. Pohodlně se za pár hodin dokážeme přesunout na druhý konec zeměkoule, v blízkém obchodním centru seženeme kozačky z Číny i mořskou řasu nalovenou u japonského pobřeží.

Abychom se ze všudypřítomného blahobytu nezbláznili, musíme se stále rozhodovat, co si do svého života pustíme, jaké kroky uděláme, co je či není pro nás podstatné.

Možnosti nás mohou stresovat

Je příjemné moci si vybrat z pěti druhů másla a jednadvaceti variant ovocného jogurtu, ale ať si to uvědomujeme, či nikoliv, neustálá nutnost něco řešit unavuje a zneklidňuje. Často se pak stává, že dlouze řešíme naprosté hlouposti, na věci důležité nám nezbývá síla a čas.

Znáte svůj klíč k rozhodování?

Ať se jedná o velká rozhodnutí nebo o každodenní „banality“, rozhodujeme se podle nashromážděných faktů, emočního nastavení, intuice. Mnozí z nás si nechávají poradit od svých přátel, rodinných příslušníků, nebo etablovaných odborníků. Ačkoli nám naše okolí může přinést užitečnou zpětnou vazbu, je důležité, abychom ve svých rozhodnutích zůstávali v souladu sami se sebou. Každý máme přece originální pohled na svět a naše cesta nemusí nikoho kopírovat.

Ono sobotní odpoledne jsem bezmocně vrůstala do dlažby brněnského Hlavního nádraží a jen těžce se propracovávala k rozhodnutí. Nakonec jsem však udělala krok z místa, po něm druhý. Vzápětí jsem si uvědomila, že znám svoje řešení.

P.S.: Přijďte 19.3.2017 od 10.00 hodin na další Inspirativní happening Štrůdlu. Tentokrát nese název Rozhodovací paralýza a bude věnován našemu rozhodování. Inspirativní hosté Vás zasvětí do tajemství, jak se rychle a efektivně rozhodovat, prozradí Vám, jaké řešení situace bylo pro ně nejtěžší…

Hana Kopecká Konzultantka Adam Feng Shui. Zaměřuje se na hledání a objevování harmonie a krásy v prostoru. Pomáhá lidem vytvářet a uspořádat domov i kancelář, aby se jim dobře žilo a mohli dosahovat svých snů.

NEWSLETTER

Zajímá Vás osobní rozvoj? 

O inspirativních článcích Vás můžeme informovat prostřednictvím našeho newsletteru. Stačí zadat Vaši emailovou adresu níže.

Přihlášením k odběru souhlasíte se zásadami zpracování osobních údajů na našich stránkách. Vaše emailová adresa je u nás v bezpečí a používáme ji výhradně k rozesílce tohoto zpravodaje! Z odběru se můžete kdykoliv odhlásit.