Home Osobní rozvoj Proč novoroční předsevzetí nefungují a jak to změnit
Proč novoroční předsevzetí nefungují a jak to změnit

Proč novoroční předsevzetí nefungují a jak to změnit

46
0

S Novým rokem přichází tradičně chuť lidí změnit ve svém životě něco nevyhovujícího a dáváme si takzvaná novoroční předsevzetí. A stejně tak tradičně je porušujeme již během prvního týdne. Proč novoroční předsevzetí nefungují a co s tím?

Superhvězda seberozvoje Tony Robbins jednou řekl, že nejsme líní, nýbrž že máme pouze nezajímavé cíle, které nás neinspirují. Ano, něco na tom je, ovšem roli hrají i faktory, které zkrátka neobejdeme – disciplína, snaha, vytrvalost. A tyto schopnosti zkrátka mnoho z nás nemá patřičně vypěstované, aby nás to dostalo tam, kam si přejeme.

Kdybychom totiž měli, nečekali bychom přece na nějaký začátek nového roku, abychom něco měnili. Dělali bychom to sami od sebe pravidelně bez ohledu na roční období.

Naštěstí i pro ty méně svědomité níže přinášíme několik osvědčených receptů, které by vám mohli s vašimi sny, cíli a přáními do roku 2015 pomoci.

1. Nenaložte si toho příliš

Velkou chybou při stanovování cílů se často stává, že člověk má velké oči a naloží si toho takříkajíc více, než unese. Taková dřina nás ale brzy odradí, zoškliví nám naše úsilí a my hodíme flintu do žita. Takže se doporučuje své cíle rozkouskovat na tak malé kroky a části, jak to jen bude možné. A plnit je postupně.

Pokud třeba chcete zaběhnout maraton, nechtějte po sobě hned zítra bez přípravy uběhnout 10 kilometrů vkuse, protože několik dní potom vás bude bolet celý člověk a těžko se vykopete znovu. Zaběhněte půl kilometr a pokud to zvládnete hravě, další den zaběhněte jednou tolik. Laťku zvyšujte pomalu a úměrně s tím, jak se budete zlepšovat.

Možná se to zdá příliš jednoduché, ale tímto způsobem se za rok ohlédnete a nebudete se stačit divit.

2. Chvalte se za pokrok

Když už máte svůj cíl rozkouskován na jednotlivé body, nezapomínejte se po splnění každého z nich řádné odměnit! Druh oslavy záleží na vaší volbě, vyberte si cokoliv, co vám poslouží jako dobrá motivace pro pokračování vašich snah.

3. Bilancujte

Sami se sebou si domluvte pravidelný termín, kdy zabilancujete předešlé období a zhodnotíte svůj postup směrem k cíli. Opět poslouží k udržení morálky a nespouštění očí z cíle. Každý krok kupředu se počítá!

4. Mějte skutečný důvod, proč se snažíte

Tohle by mělo být na prvním místě. Aneb jak zaznělo v pohádce O Honzově štěstí: „Jak se objeví samo, pokud je proč dost silné.“ Když má člověk skutečně silný motiv, žene ho to kupředu tak nějak snáz, než když pořádně neví, proč se honit.

Kupříkladu chcete s kouřením seknout doopravdy, nebo jenom proto „že byste měli“? Pokud vám to radí vaše zdraví jasnými alarmy, je to mnohem ráznější palivo než remcání okolí, když vám ve skutečnosti cigarety chutnají a nepřekáží.

Chcete li skutečně dodržet svoje předsevzetí, musíte hluboce znát své „proč“ a chápat jej jako svou jedinou pravdu a nepřipouštět jinou možnost. Bez toho opět spadnete mezi těch 97% neúspěšných.

Do roku 2015 vám přejeme, ať se vám vaše stanovené plány a cíle podaří dosáhnout!

A když už je řeč o Novém roce, přečtěte si také náš článek: Skvělé tipy na Silvestr!

 

David Zonyga

Autor Pohádek Nový Věk

www.pohadkynovyvek.cz

Jak Vás článek zaujal? Napište nám Váš názor dolů do komentářů.

NEWSLETTER

Zajímá Vás osobní rozvoj? 

O inspirativních článcích Vás můžeme informovat prostřednictvím našeho newsletteru. Stačí zadat Vaši emailovou adresu níže.

Přihlášením k odběru souhlasíte se zásadami zpracování osobních údajů na našich stránkách. Vaše emailová adresa je u nás v bezpečí a používáme ji výhradně k rozesílce tohoto zpravodaje! Z odběru se můžete kdykoliv odhlásit.