Home Osobní rozvoj Každý jsme tělem
Každý jsme tělem

Každý jsme tělem

19
0

Knihu „Každý jsme tělem“ vydalo nakladatelství Maitrea v roce 2014. Autorky Karen Studová a Laura Coxová jsou odbornice v oblasti pohybu. Věnují se tělesné terapii, studiu tělesného pohybu, rozvoji tělesné choreografie, budování profilů politiků dle tělesného vyjádření, pracují s tanečníky, sportovci či lidmi s chronickými tělesnými bolestmi.

Tato kniha přináší základní uvedení do tématu vědomého vnímání těla, tělesného pohybu, dechu, rovnováhy a dalších běžných tělesných zkušeností každého člověka, ať už je profesionální sportovec, nebo obyčejný člověk. Jak už název knihy napovídá – každý jsme tělem, každý se hýbeme a je proto důležité ze zdravotního, tělesného i duševního hlediska věnovat tělu a pohybu náležitou pozornost.

Tělesný pohyb je základ našeho života

Kniha o 250 stranách je rozdělena do dvanácti kapitol, které se věnují různým oblastem tělesného života: řeč, pohyb, dech, váha, části těla, rotace, dynamické vyjádření, tvar těla, prostor nebo úloha vědomí při pohybu. Autorky píší, že existuje obrovské množství knih, které se věnují specifickým pohybovým disciplínám, jako jsou  sport, jóga, pilates, tanec a podobně.

Avšak existuje poměrně málo knih, které „se zabývají všudypřítomnou přirozeností pohybu, jež nás všechny spojuje – od olympijských sportovců po ty, co dávají přednost domácí pohovce, od operních pěvců po ty, kteří si zpívají pouze ve sprše, od fyzicky pracujících z Main Street po výkonné manažery Wall Street. Pro každého je pohyb základem praktického a smysluplného života“ (str. 15).

Co je pohyb? Co je vědomí? Dualita a celek?

Kniha sama sebe označuje, že nepřináší žádný specifický systém cvičení nebo návody, ale poukazuje na základní důležitost uvědomování si pohybu, pozice, řeči, dechu atd., jinými slovy znovu přinést do vědomí tělesnou zkušenost v každém okamžiku našeho života, ať už je to plný sportovní výkon nebo stání ve frontě.

Kniha se zabývá obvyklými tématy, jako je verbální a neverbální vyjadřování, funkce pravé a levé mozkové hemisféry, či zdánlivou dualitou tělo – mysl. Kniha přináší pohled celistvosti, tj. že mysl a tělo jsou nedělitelnou jednotou. Dále se autorky zabývají otázkou exprese, stability a mobility, námahou a zotavením, vnitřním a vnějším a podobně. Tématiku duality uzavírají slovy: „Každé tělo je mluvícím Já a pohybujícím se Já. Každé tělo má dvě stránky svého vlastního Já tvořící Celek.“

Vědomí vedoucí k transformaci

Základní podmínkou, aby se mohla naše tělesná zkušenost rozvíjet je, abychom ji věnovali dostatek pozornost vědomí. To je také základní úkol této knihy.

„Přimlouváme se, abyste si uvědomovali pohyb při všech každodenních aktivitách. Nezapomeňte, že si můžete vybrat a místo použití výtahu jít do schodů pěšky. Můžete zaparkovat auto opodál a využít příležitosti k procházce a vnímat radost a pocit pohybujícího se těla. Když se ráno oblékáte, sedáte si při navlékání ponožek? Je to proto, že když stojíte na jedné noze, jen stěží udržíte rovnováhu?“ (str. 175)

Pohyb je život, život je změna

Ač tato kniha v samém úvodu tvrdí, že není návodem, přeci jen je apelem k praktickému použití. Není to filosofie určená k mentální gymnastice. Buď cvičím, praktikuji, nebo nikoli. Kniha Každý jsme tělem nás pobízí, abychom znovu byli plně a vědomě tělem, neboť to je životně důležité – pro nás i pro budoucí generace. Jděme příkladem! „Věnování pozornosti vnitřním tělesným pocitům nám přináší prospěch.

Pro zachování pocitu zdraví a duševní pohody je nezbytné, abychom poznali pocity radosti i bolesti. Jsme vybízeni, abychom ignorovali bolest a příliš holdovali rozkoším, což vede k politováníhodným výsledkům. Nejvíce vytěžíme z nacházení rovnováhy mezi našim vnitřním a vnějším světem, kde na nás čekají výzvy, hledáme smysl a vzájemně na sebe působíme“ (str. 182).

Přejeme hezké počtení a ještě hezčí cvičení!

NEWSLETTER

Zajímá Vás osobní rozvoj? 

O inspirativních článcích Vás můžeme informovat prostřednictvím našeho newsletteru. Stačí zadat Vaši emailovou adresu níže.

Přihlášením k odběru souhlasíte se zásadami zpracování osobních údajů na našich stránkách. Vaše emailová adresa je u nás v bezpečí a používáme ji výhradně k rozesílce tohoto zpravodaje! Z odběru se můžete kdykoliv odhlásit.