Home Motivace pro každý den Jak se znovu nadchnout pro práci
Jak se znovu nadchnout pro práci

Jak se znovu nadchnout pro práci

0
0

Práce je trochu jako milostný vztah. Na začátku bývá všechno nové, zajímavé a vzrušující. Jenže s postupem času ten opojný pocit postupně vyprchává, člověk ztrácí motivaci a už ho to tolik nebaví. Jak se znovu nadchnout pro to, co děláme? Stačí pár drobností.

Všechno začíná volbou povolání

Klíčovým prvkem motivace pro práci je samotná volba povolání a naše dovednosti. Nemalou roli hrají i momentální únava, se kterou motivace rapidně klesá, a vztahy na pracovišti. Všechny tyto prvky ovlivňují to, jak moc nás práce dokáže bavit, jak moc jsme pro ni nadšeni. Stejně tak ale míru naší motivace dokážeme ovlivnit my sami bez vlivu okolí. Nicméně aby nám motivace do práce vydržela po dlouhou dobu, musíme ji denně živit. Jak?

1. Vytvořte si vlastní motivační rituály

Motivační rituál může vypadat prakticky jakkoliv. Někdo si lepí na pracovní desku malé papírky s motivačními citáty, někdo každé ráno sotva otevře oči si v duchu připomene, proč vstává, jaké jsou jeho cíle a sny. Skvělým rituálem je dopolední návštěva oblíbené kavárny, kde se člověk na dvacet minut zastaví, vypije svou kávu, zkontroluje a doplní úkoly pro daný den ve svém diáři a pak se s dobrým pocitem vydá opět plnit to, co si vytyčil. Motivaci můžete získat i díky tomu, že si vyberete a ZAPLATÍTE dovolenou třeba půl roku i déle dopředu. Jednak se budete na vysněnou dovolenou těšit a za druhé vám nezbude nic jiného, než pořádně máknout.

2. Pamatujte si, co na vás zabírá

Na každého platí něco jiného. Tohle pravidlo je všeobecně známé a netýká se pouze toho, jak se správně motivovat k práci. Experimentujte s různými způsoby sebemotivace a vymýšlejte nové. V každém případě, když objevíte něco, co na vás skutečně funguje, zapamatujte si to nebo si to raději rovnou zapište.Vytvořte si seznam vnitřních i vnějších motivátorů a každý den některé z nich aplikujte, zařaďte je do svých motivačních rituálů a nebojte se je různě střídat. Není nutné, abyste používali všechny své motivátory každý den. Mnohem účinnější je jejich střídání, protože díky tomu vaše motivátory nezevšední a neztratí svůj potenciál.

3. Odměňujte se za hotové úkoly

Na někoho velice dobře zabírá, když si za zvládnutí těžkého úkolu stanoví nějakou odměnu. Pokud pracujete sami na sebe, tak si pravděpodobně stanovíte finanční odměnu se svým klientem, což může být taky velmi příjemná motivace, v tomto případě se ale nejedná o peníze. Jde o odměny ve formě maličkostí, které vám udělají radost. Odměňovat se můžete i za dílčí úkoly. Jakou odměnu zvolíte je čistě na vás, ale není nutné vymýšlet složitosti a finančně náročné odměny. Stejně dobře zabírá odměna ve formě krátké siesty u kávy a malého dezertu. Pokud splníte nějaký opravdu náročný úkol, pak stojí za zváženou třeba i odměna ve formě wellness víkendu.

4. Buďte kreativní a spoléhejte sami na sebe

Člověk může ve svém životě spoustu věcí ovlivnit, ale často si to nechce přiznat. Raději hledá výmluvy. Znám hodně lidí, kteří si stěžují na pracovní prostředí. Nelíbí se jim jejich kancelář, protože je tam staré vybavení, nepohodlná židle a žádné květiny. Jenže vedení rozpočet na nové vybavení neschválí, takže raději budou koukat 8 hodin denně 5 dní v týdnu na omšelý nábytek a bude je bolet celé tělo ze špatného sezení na nekvalitní židli, než aby vzali osud do vlastních rukou. Investovat do vybavení firemní kanceláře se většině nechce, ale věřte, že se vám tato investice mnohonásobně vrátí. Předně vás nebudou bolet záda a krční páteř, což se odrazí celkově na vaší kondici. Mimo to prostředí dokáže být skvělým motivátorem.

Obejdete se i bez motivace

Motivovaný člověk toho zvládne mnohem víc, udělá to lépe a jako bonus ho to bude těšit. K získání motivace přitom stačí zdánlivé maličkosti. Někomu dodá tu správnou dávku motivace rodinná fotka na pracovním stole, jinému pomůže krátký rozhovor s optimistickým kolegou, na někoho zabírá hudba, vůně nebo malé odměny. I malý detail může někdy znamenat velký posun ve vašich pocitech, a tedy i v motivaci. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že motivace není něco, co musíte nejprve cítit, než se pustíte do práce. Často je tomu právě naopak. I když vám bude chybět motivace, pusťte se do práce. Úspěšné zvládnutí jednoho úkolu vám dodá chuť pustit se do dalšího. Rovnice je prostá. Vyřešení úkolu, ukončení projektu vám přinese dobrý pocit a možná se dostaví i motivace, se kterou to jde přeci jen všechno o něco lépe.

 

Autor: Linda Tomsa Kalašová

NEWSLETTER

Zajímá Vás osobní rozvoj? 

O inspirativních článcích Vás můžeme informovat prostřednictvím našeho newsletteru. Stačí zadat Vaši emailovou adresu níže.

Přihlášením k odběru souhlasíte se zásadami zpracování osobních údajů na našich stránkách. Vaše emailová adresa je u nás v bezpečí a používáme ji výhradně k rozesílce tohoto zpravodaje! Z odběru se můžete kdykoliv odhlásit.